+ Taller 8
+ Sundby
• Intensjoner og overordnet grep Museet og kompetansesenteret blir viktig i formidlingen av tømmerfløtingen som en del av norsk kulturhistorie. «Tømmermenn» er inspirert av de gjenlevende sporene man finner langs vassdragene, bygg og strukturer, som vitner om et vakkert og strabasiøst samspill mellom mennesket og naturen. Romprogrammet er fordelt i 2 hovedvolumer. 2 langstrakte bygninger er arrangert parallelt med elven og retningen tømmeret en gang kom fløtende. Hovedvekten av museumsdelen er innpasset i volumet nærmest vannet, med mer administrative arealer og fasiliteter for undervisnings i det bakre bygget. Disse er forbundet med et bindeledd som også slipper dagslyset inn og gir utsyn til en installasjon av fløtende tømmerstokker. Arealet ned mot elvebredden er bearbeidet slik at flomvannet kan stige og synke som det fremdeles gjør gjennom året. Møtet mellom land og vann er bearbeidet for en aktiv dialog, både med tanke på høy og lavvann, men også publikumsaktiviteter. Et bygg for undervisning og et for vanntilknyttede aktiviteter, er plassert nær elvebredden, men på en høydekote som unngår flom.
Mye av trematerialet benyttet i bygget er grovt og enkelt behandlet, med tanke på å opprettholde opplevelsen av tømmeret både taktilt og gjennom lukten. Mange av fløtingens funksjonelle og estetiske detaljer i utstyr og verktøy, er benyttet. Slike som tømmermerkene, disse ble benyttet for å skille kjøpernes tømmer og merkene ble hugget inn i tømmerstokken med spesielle økser. I «Tømmermenn» ligger disse sporene innhugget i de grovhøvlede gulvbordene, små representanter for markedets mange oppkjøpere, alle unike. Materialbruken utendørs er kjerneved i trematerialene, for god bestandighet.
• Sol- og vindforhold Tomten vender seg mot elvebredden i syd sydøst, slik at solen vil prege denne fasaden og arealet, mens parkering og adkomst ligger mot nord. Dominerende vindretning følger elvens strømninger nedover. Bygget ligger inntrukket fra elvebredden og lunes derfor mye av vegetasjonen. • Klimatilpassing Museet og kompetansesenteret er lavt og tilpasset tomtens langstrakte form. Materialbruken er mye naturmaterialer som tre, noe glass og betong hovedsakelig kortreiste og naturlig materialer. • Gjennomførbarhet Konstruksjonen er tenkt gjennomført av repetitive elementer, prefabrikkerte takstoler og spileelementer til utvendige fasader og innvendige vegger. Norsk furu er hovedelementet.
TEAM: Patricia Hidalgo, Daniel Loyola, Christ Bullon, Tiffany Guzman, | MEPS: Juan Carlos Heredia, Prisma Ingenieros